Ode aan de schoonheid van de maan: Presage Blue Enamel Limited Edition

 

 

Een nieuwe synthese van Japans vakmanschap en verfijnd horlogemaken

Het beeld van een langs de blauwzwarte nachthemel voortglijdende maansikkel, gevangen in een tijdloos mooi horloge: Seiko Presage introduceert een bijzondere Blue Enamel Crescent Moon Limited Edition. Seiko is er voor het eerst in geslaagd om een wijzerplaat te creëren met een ongekend rijke, diepblauwe kleur. Waarboven een goudkleurige maansikkel gracieus aan de achterkant van de secondewijzer glijdt. Aangedreven door één van de mooiste mechanische kalibers. Het maakt dit horloge tot een prachtige ode aan de wassende maan.

 

1ste Japanse zakhorloge, de " Time Keeper. "

Het design. Een schitterende eenheid.

De Japanse liefde voor de schoonheid van de maan gaat vele eeuwen terug. Heel toepasselijk hebben de ontwerpers van deze Presage Blue Enamel Limited Edition ook qua design hun inspiratie uit het verleden gehaald. Voor de vorm van de urenmarkeringen is er teruggegaan naar het eerste Japanse zakhorloge, de 'Time Keeper'.

Het sikkelvormige uiteinde van de secondewijzer is afgewerkt met goudkleurig poeder, dat een verwijzing is naar het oppervlak van de maan. Deze sikkelvorm komt ook terug op het saffierglas in achterkant van het horloge. Het goudkleurige poeder is aangebracht middels dampafzetting (PVD). De band van krokodillenleer is diepblauw van kleur. De band heeft, net als de wijzerplaat, een verfijnde glans waarin het licht wordt gereflecteerd zoals maanlicht op een spiegelglad wateroppervlak.

SPB069J1

 

Blauw emaille. Het vakmanschap van Mitsuru Yokozawa.


Meester Vakman Mitsuru Yokozawa en zijn team zijn erin geslaagd om de wijzerplaat een nieuwe, fascinerend diepblauwe kleur te geven. Omdat een wijzerplaat een heel klein oppervlak heeft en vaak van heel dichtbij wordt bekeken, moeten de diepte en de gelijkmatigheid absoluut perfect zijn. Een resultaat dat uitsluitend kan worden bereikt door in iedere delicate stap van het proces in te spelen op de atmosferische omstandigheden. Omdat de viscositeit van blauw emaille veel hoger ligt dan bij gewoon emaille, is alleen het oog van de emaille-meester in staat om dit proces in een perfect eindproduct te laten resulteren.

Een Limited Edition van 1500 exemplaren

       

Dit bijzondere horloge huisvest het 6R15 kaliber, dat een gangreserve van 50 uur biedt. Het indrukwekkend om de kracht van het uurwerk te voelen door het draaien van de speciaal gevormde kroon. Het saffierglas is tweevoudig gebogen, zodat de wijzerplaat vanuit iedere hoek onvervormd kan worden bekeken. De urenindex zijn afgewerkt met tien laagjes verf om ze met voldoende reliëf uit de wijzerplaat te laten oprijzen. De puntjes van de wijzers zijn handmatig

gebogen zodat ze de vorm van het gebogen glas exact kunnen volgen. Dit maakt het ook mogelijk om de diepte van het horloge te minimaliseren.

Japan en de maan. Een blijvende fascinatie.


Sinds mensenheugenis zijn de bewoners van Japan gefascineerd door de maan. Tijdens de Heian periode (794-1185) kwam het diepe respect voor de schoonheid van de maan tot uiting in een speciale ceremonie, waarin de Japanse adel buiten samenkwam wanneer de maan haar hoogste punt had bereikt. Op deze bijeenkomsten werden gedichten voorgedragen die een ode aan de schoonheid van de volle maan waren. Waarbij in het bijzonder de reflectie van het maanlicht in het water van rivieren, meren en de zee werd bezongen. Tijdens deze zogenaamde 'Tsukimi' ceremonieën werd gemusiceerd, werden traditionele Japanse gerechten gegeten en er werd sake gedronken. Het is een traditie die nog steeds een prominente plek in de Japanse samenleving inneemt.

 

De Presage Blue Enamel Limited Edition is leverbaar in januari 2018